Változik a béren kívüli juttatások rendszere

Ha cafeteria nem is mindenhol, de béren kívüli juttatások azért a legtöbb vállaltnál előfordulnak. Ennek megfelelően a 2017. január 1-től hatályos módosítások szinte valamennyiünket érintik. Egyrészt jelentősen csökken a kedvezményes adózású elemek száma, noha a keretösszeg marad a régi. Ugyanakkor megjelennek új adómentes juttatási elemek, melyeket meghatározott vállalati profil mellett érdemes lehet megfontolni.

Ráadásul ezen juttatások szerepe egyre inkább felértékelődik akár a munkaerő megtartása, akár bizonyos problémák kezelésének - mint például a hiányzások csökkentése - eszközeként. Annak érdekében, hogy jövőre ez az eszköz pénzügyileg is hatékony maradjon, és mind az én mint munkaadó, mind pedig a munkavállalóim szempontjából értékes maradjon, érdemes még most felülvizsgálnom a jelenlegi cafeteria portfolóimat, és adott esetben átalakítani, bővíteni azt.

A könnyebb áttekinthetőség érdekében az alábbi táblázatban foglaltuk össze a cafeteria keretében jövőre adható juttatásokat, adóterheikkel és az irányadó keretösszeggel, és összhasonlításképpen feltüntettük az idei szabályokat is.